Καντίνα εντός Λαικής ή Ειδικά διασκευασμένο όχημα για πώληση ειδών κυλικείου.

Το ερώτημα που τέθηκε από Δήμο στη Π.Ε. στο Τμήμα Εμπορίου, αφορούσε στο κατά πόσο επιτρέπονται οι καντίνες εντός της Λαϊκής Αγοράς. Επι της ουσίας όμως, αφορούσε ειδικά διασκευασμένο όχημα με άδεια ειδών κυλικείου.

Όπως γίνεται αντιληπτό, αν περιοριστεί κάποιος μόνο στο ερώτημα και δε γνωρίζει τη πραγματικότητα, η απάντηση, σαφώς και θα ήταν τελείως διαφορετική, δεδομένου ότι οι καντίνες (οι γνωστές σε όλους μας που ουλάνε, σουβλάκια κλπ), δεν επιτρέπονται εντός των Λαϊκών Αγορών. Η απόσταση που πρέπει αν έχουν είναι τουλάχιστον 150 μετρα (ανάλογα το πληθυσμό του Δήμου που δραστηριοποιούνται) από τις παρυφές (άκρες) των Λαϊκών Αγορών και όχι μπροστά από εμπορικές επιχειρήσεις (ιδίως παρεμφερούς αντικειμένου) και ξενοδοχεία. (Τα τελευταία είναι συνδυασμός των διατάξεων του ΠΔ 51/2006 (Λαϊκές) και του Ν.2323/95 (Υπαίθριο Εμπόριο και συγκεκριμένα για τις καντίνες).

 

Δείτε λοιπόν τη σχετική απάντηση:

Σε απάντηση του παραπάνω σχετικού, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του 51/2006 ΠΔ ορίζεται ότι οι επαγγελματικές άδειες πωλητών λαϊκών αγορών διακρίνονται σε κατηγορίες ανάλογα με το αντικείμενο εμπορίας, όπου μεταξύ άλλων υφίσταται η άδεια ειδών κυλικείου (σύμφωνα με τις ισχύουσες Υγειονομικές διατάξεις).

Λαμβάνοντας υπόψη τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις κατά την ημερομηνία έκδοσης της αδείας «ειδών κυλικείου», σύμφωνα με τη παράγραφο 2 του άρθρου 46 της Α1β/8577/83 ΥΔ, ορίζεται ότι : «Τα είδη, που επιτρέπεται να πωλούνται στις Λαϊκές Αγορές καθορίζονται με την εκάστοτε ισχύουσα σχετική νομοθεσία του Υπουργείου Εμπορίου». Επιπλέον, σύμφωνα με τη παράγραφο 10 του ίδιου προαναφερμένου άρθρου ορίζεται ότι: Αν από την ισχύουσα σχετική νομοθεσία του Υπουργείου Εμπορίου επιτρέπεται η προσφορά καφέ και αναψυκτικών ποτών στους χώρους των Λαϊκών Αγορών, για τον σκοπόν αυτόν θα χρησιμοποιούνται ειδικά οχήματα, που θα πληρούν τους όρους των κινητών καντινών (άρθρο 42 της παρούσας), ήτοι της Α1β/8577/83 ΥΔ.

Σήμερα, ισχύει η με αριθμό Υ1γ/Γ.Π/οικ.96967/08.10.2012 Υγειονομική Διάταξη (η οποία καταργεί τη με αριθμό Α1β/8577/83), όπου τα άρθρα 42 και 46 της Α1β/8577/83 αντικαθίστανται από το άρθρο  14 και συγκεκριμένα από τη παράγραφο 3 η οποία αφορά στις επιχειρήσεις παρασκευής ή και προσφοράς τροφίμων και ποτών σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους.

Τα ανωτέρω ενισχύονται από το εδάφιο (β) παράγραφο 4 του άρθρου 7 του 51/2006 ΠΔ, όπου ορίζεται ότι:  από τη δημοσίευση του παρόντος (51/2006), λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής τους για την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών, ρυθμίζονται θέματα, όπως: β) οριοθέτηση του χώρου που καταλαμβάνουν οι πωλητές, αρίθμηση θέσεων, καθορισμός ενιαίων μέτρων του μήκους των πάγκων κατά κατηγορία προϊόντων των πωλητών (επαγγελματιών παραγωγών), στάθμευσης αυτοκινήτων αδειούχων πωλητών, μέριμνα για την τοποθέτηση, εντός του χώρου λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων (αυτοκινούμενα ή ρυμουλκούμενα) του άρθρου 7 και των οχημάτων ειδών κυλικείων.

Επομένως, τα οχήματα ειδών κυλικείων και εφόσον έχουν ελεγχθεί  από την αρμόδια Δ/νση Υγείας και τους έχει χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση καταλληλότητας του οχήματος και φυσικά ο ενδιαφερόμενος κατέχει άδεια πωλητού λαϊκής αγοράς ειδών κυλικείου, εκ του Νόμου δικαιούται να κατέχει θέση εντός της Λαϊκής Αγοράς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ & ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Ιστότοπος ενημέρωσης για Επόπτες Δημόσιας Υγείας αλλά και όσων ενδιαφέρονται για θέματα Δημόσιας Υγείας & Περιβάλλοντος

Αρέσει σε %d bloggers: