Άρειος Πάγος: Τρεις εγκύκλιοι για την προστασία του Περιβάλλοντος

Η πάταξη των περιβαλλοντικών εγκλημάτων είναι το θέμα των τριών εγκυκλίων που κοινοποίησε στους συναδέλφους του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημ. Δασούλας.

Όπως αναφέρεται στην πρώτη εγκύκλιο, λόγω της θερινής περιόδου, οι εισαγγελικοί λειτουργοί αλλά και οι προανακριτικοί υπάλληλοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση για την πρόληψη, την αποτροπή και τη βεβαίωση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων. Και αυτό γιατί λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης παρατηρείται έξαρση των εγκλημάτων σε βάρος του περιβάλλοντος, ιδίως με τις ρίψεις απορριμμάτων και αποβλήτων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Δασούλας, σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις τότε θα κινείται η αυτόφωρη διαδικασία, οι παραβάτες θα οδηγούνται στον Εισαγγελέα και η υπόθεση θα εκδικάζεται κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα.

Πυρκαγιές

Στη δεύτερη εγκύκλιό του ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι λόγω του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιών κατά τη θερινή περίοδο πρέπει οι κατά τόπους εισαγγελείς να παραγγείλουν στους αρμοδίους πυροσβεστικούς υπαλλήλους να εντείνουν τους ελέγχους τους, προς αποφυγή πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές περιοχές, όπως και στις χωματερές.

Μάλιστα ο κ. Δασούλας διαβίβασε στους συναδέλφους του παλιότερη  εγκύκλιο του τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, στην οποία υπογραμμίζεται ότι οι δασικές υπηρεσίες εάν διαπιστώσουν παραβάσεις (ανέγερση κτισμάτων εντός δασών, περιφράξεις, υλοτόμηση, εκχέρσωση, κ.λπ.) πρέπει να συλλαμβάνουν τους υπαίτιους και σε αντίθετη περίπτωση οι δασικοί υπάλληλοι θα αντιμετωπίζουν ποινικές ευθύνες.

Ηχορύπανση

Στην τρίτη εγκύκλιο που αφορά την ηχορύπανση από κέντρα διασκέδασης, ο εισαγγελικός λειτουργός επικαλείται πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, σύμφωνα με την οποία η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη (μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση) στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία.

Σύμφωνα με υγειονομική διάταξη, για τους παραβάτες προβλέπεται αυτόφωρη διαδικασία και ποινές φυλάκισης έως ένα έτος και χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ. Εάν παραβιαστεί η σχετική διάταξη, τότε τα φυσικά πρόσωπα που εκμεταλλεύονται το κατάστημα θα συλλαμβάνονται.

Λόγω της θερινής περιόδου, ο κ. Δασούλας παρήγγειλε στους κατά τόπους εισαγγελείς τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων από τα αρμόδια όργανα, ενώ τους ζητεί να εξετάζουν και την προσωρινή αφαίρεση των αδειών λειτουργίας των καταστημάτων.

 

ΠΗΓΗ:  http://www.naftemporiki.gr/story/661579

 

Advertisements

One Response to Άρειος Πάγος: Τρεις εγκύκλιοι για την προστασία του Περιβάλλοντος

  1. edydimou says:

    Προσοχή λοιπον, όσοι «ελαφρα τη καρδία»… δεν προβαίνουν στη προσωρινή αφαίρεση… Θα εχει το ενδιαφέρον του, αν τηρήσουν οι Εισαγγελείς τα πιο πανω γραφόμενά τους… Είδωμεν…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ & ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Ιστότοπος ενημέρωσης για Επόπτες Δημόσιας Υγείας αλλά και όσων ενδιαφέρονται για θέματα Δημόσιας Υγείας & Περιβάλλοντος

Αρέσει σε %d bloggers: